Een veelgestelde vraag rondom e-mailmarketing is hoe vaak je eigenlijk een e-mail moet sturen. Twee keer per week? Drie keer? Misschien wel één keer per twee weken?


Bouw een band op

Aan de ene kant wil je je contacten natuurlijk zo vaak mogelijk mailen, zodat je snel een goede band met je lezers op kunt bouwen. Aan de andere kant moet je ze niet te vaak lastig willen vallen met jouw e-mails, want dan zal het aantal uitschrijvingen omhoogschieten. Of erger nog: je komt bekend te staan als spammer.

Bepaal de frequentie

Als je een autoresponder op hebt gezet, kun je nieuwe lezers best wat vaker mailen op het begin, bijvoorbeeld twee keer per week. Als ze al wat langer op je mailinglijst staan, kun je deze frequentie verlagen naar bijvoorbeeld één keer per week of zelfs één keer per twee weken.

Het is daarnaast van groot belang om te kijken naar de resultaten. Hoeveel omzet doe je meer als je vaker e-mails verstuurt? Hoeveel mensen schrijven zich gemiddeld per week uit bij welke frequentie?

Je kunt hier alleen maar achterkomen door het in de praktijk toe te passen. Probeer door middel van feedback erachter te komen welke frequentie gewenst is. Als de omzet tegenvalt, dan kun je bijvoorbeeld de frequentie aanpassen om te testen of het daaraan ligt. Merk je dat je ineens meer verkopen doet, dan weet je waar het aan lag!

Het is belangrijk om een goede balans te vinden, waarbij je mensen frequent van waardevolle informatie voorziet zonder dat het te veel wordt. De juiste balans zal zorgen voor een goede omzet.

Bedenk tot slot dat de frequentie vaak geheel afhankelijk is van de markt waar je inzit en welke informatie je verstuurt. De enige manier om hier dus een succesvolle formule voor te verzinnen, is door het in de praktijk te testen.

De lengte van nieuwsbrieven

Net als de frequentie kan ook de lengte van je nieuwsbrieven voor wisselende resultaten zorgen. De behoeftes en verwachtingen van lezers liggen kunnen nogal verschillen, dus zorg ervoor dat je uitzoekt wat voor jouw markt het beste werkt.

Voor een lezer besluit om jouw nieuwsbrief te lezen, zal hij je e-mail eerst globaal keuren. Oogt het interessant en relevant genoeg? Is het prettig leesbaar? Als je lezer direct geconfronteerd wordt met een enorme lap tekst, zal hij al snel afhaken. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom veel nieuwsbrieven stelselmatig in de prullenbak terechtkomen, dus zorg ervoor dat jouw e-mail niet hetzelfde lot ondergaat.

Vooral nieuwsbrieven die gericht zijn op het geven van waarde zijn vaak te lang. Het valt daarom aan te raden om je e-mail niet langer dan vijfhonderd woorden te maken. Hierin kun je bijvoorbeeld één langer artikel verwerken of twee kortere. Zorg voor gevoel witregels om overzicht te houden.

Een andere oplossing is om slechts een beknopte maar prikkelende inleiding van de verschillende artikelen in je nieuwsbrief te plaatsen. De complete artikelen kunnen je lezers dan door middel van klikbare links op je website lezen.

Welke tactiek het beste is, hangt helemaal af van de markt waarin jij actief bent. Sommige doelgroepen houden van korte, flitsende e-mails, terwijl andere weer de voorkeur geven aan wat langere nieuwsbrieven met kwalitatief hoge artikelen. Zorg er dus voor dat je erachter komt wat jouw specifieke doelgroep het prettigst vindt.

Probeer Enormail 30 dagen gratis

Tevredenheid Gegarandeerd 100%
  • Bereik gemakkelijk en snel meer klanten
  • Vergroot je impact én je omzet
  • Net zo simpel als een e-mail versturen
  • Bouw aan je klantrelaties
  • Opzeggen wanneer je wilt
  • Plezier om mee te werken

Enormail is in het Nederlands

In het Nederlands

En van Nederlandse makelij. Enormail kan ook in het Engels

Enormail is volledig AVG/GDPR proof

AVG/GDPR proof

Jouw data en die van je contacten zijn veilig en blijven in Nederland.

Enormail levert uitstekende support

Uitstekende support

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 8,6!