Er zijn bepaalde regels omtrent e-mailmarketing die je na dient te leven wil je je aan de wet houden. Kort samengevat komt het erop neer dat je mensen geen mails mag toezenden als ze hier niet om gevraagd hebben en er geen toestemming voor gegeven hebben.


Vraag toestemming

Als je je contacten geen toestemming hebt gevraagd om ze mails toe te zenden vallen je e-mails onder spam en ben je strafbaar. Als je een succesvolle internetonderneming wilt runnen, is het dus zaak om spamwetgeving serieus te nemen. Als je eenmaal als spammer bekendstaat, is het namelijk bijzonder lastig om deze slechte reputatie weer ongedaan te maken.

Opt-in

Als je wilt dat mensen zich inschrijven voor je mailinglijst, kun je gebruikmaken van een “opt-in systeem”. Dit houdt in dat je een webformulier op je website plaatst waar bezoekers hun naam en e-mailadres achter kunnen laten. Op deze manier geven ze jou toestemming om hen te mailen. Na deze aanmelding voor je nieuwsbrief zijn ze opt-in bevestigd.

Dit geeft jou echter nog niet het recht om hen direct te gaan e-mailen, want er is nog niet bewezen dat zij hun eigen gegevens hebben ingevuld. Daarom heeft Opta (de instantie die zich met spamwetgeving bezighoudt) besloten dat opt-in ingeschreven staan niet meer afdoende is.

Double opt-in

De volgende stap in het aanmeldproces is een “double opt-in”. Als iemand zich opt-in bevestigd heeft voor jouw nieuwsbrief, ontvangt hij automatisch een bevestigingslink op het door hem opgegeven e-mailadres. Door op deze link te klikken, geeft hij aan dat hij daadwerkelijk degene is die zich voor je mailinglijst aangemeld had.

Zodra hij op deze link geklikt heeft, is hij double opt-in bevestigd op je mailinglijst. Zijn e-mailadres is geverifieerd en vanaf dat moment mag je hem zoveel nieuwsbrieven toesturen als je wilt.

Opt-out

Het is wettelijk verplicht om onderaan iedere e-mail en nieuwsbrief die je aan je mailinglijst stuurt een uitschrijflink te plaatsen. Deze uitschrijflink staat geautomatiseerd onderaan iedere e-mail die je verstuurt en als men hierop klikt, worden ze weer uitgeschreven op je nieuwsbrief. Dit noemt men opt-out.

Op deze manier kunnen lezers van je nieuwsbrief op elk gewenst moment zich afmelden voor je nieuwsbrief. Op het moment dat ze opt-out zijn, mag ze je niet meer mailen.

Samengevat heb je dus opt-in, opt-out en double opt-in. Zorg dat je te alle tijden werkt met een double opt-in en een opt-out, anders ben je strafbaar. Sjoemel hier niet mee, want zodra je lijst niet meer aan de wet voldoet, verliest hij direct zijn waarde.

Probeer Enormail 30 dagen gratis

Tevredenheid Gegarandeerd 100%
  • Bereik gemakkelijk en snel meer klanten
  • Vergroot je impact én je omzet
  • Net zo simpel als een e-mail versturen
  • Bouw aan je klantrelaties
  • Opzeggen wanneer je wilt
  • Plezier om mee te werken

Enormail is in het Nederlands

In het Nederlands

En van Nederlandse makelij. Enormail kan ook in het Engels

Enormail is volledig AVG/GDPR proof

AVG/GDPR proof

Jouw data en die van je contacten zijn veilig en blijven in Nederland.

Enormail levert uitstekende support

Uitstekende support

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 8,6!